joi, 4 martie 2010

E de rău cu "memoria de elefant"...


... pentru că expresia înseamnă cu totul altceva decât credeți: aduce o  critică sau chiar o jignire, nu ridică o laudă, dragii mei!
Se înșală amarnic toți cei care cred că "a avea memorie de elefant" e sinonim cu "a avea o ținere de minte ieșită din comun"! Nu, nu și iar NU![-X

A avea memorie de elefant  înseamnă a fi ranchiunos, răzbunător, a ține minte răul făcut de cineva!   

Da, ați văzut bine, asta înseamnă!
Beleaua ni se trage din faptul că am luat de la francezi doar expresia - ''avoir une mémoire d'éléphant" - fără să-i preluăm și sensul! :D  
Stând drept și judecând... școlărește, unii și-au zis așa: dacă elefantul este un animal mare, atunci are și un creier mare și, deci, o maare memorie, așa că... o fi de bine cu memoria asta de elefant. :)) Ei bine, nu e!

Ia să vedem noi cum stă treaba cu pachidermul împricinat: elefantul este teribil de blând, nu atacă, nu face pe grozavul, nu calcă lumea în picioare (deși i-ar fi lesne), dar are o meteahnă: nu-i uită niciodată și urmărește să se răzbune pe cei care i-au făcut rău, pe cei care i-au atacat familia! De aici și expresia...

Iată un exemplu de folosire greșită:
"Ce memorie de elefant aveți, domnule X! Felicitări!"
Este evident că intenția este a-l lăuda pe X, de a-i aplauda ținerea de minte, însă, dacă X ar ști sensul corect al expresiei, ar avea toate motivele să se simtă lezat, pentru că tocmai a fost făcut "ranchiunos"! ;))

Intrați aici și citiți definiția din DEX. Dacă aveți prin bibliotecă Sinteze de limba română, de Theodor Hristea, găsiți și acolo explicații, dar și alte exemple simpatice (capitolul IV - Calcul lingvistic ca procedeu de îmbogățire a vocabularului).

Mă veți întreba: "bine-bine, și atunci cum putem să lăudăm memoria cuiva, dacă expresia cu elefantul nu e ok?"
Simplu! Spuneți-i ca are o memorie formidabilă, grozavă, extraordinară, excepțională, prodigioasă sau de neegalat, de milioane!;)

O zi... de milioane vă doresc!

5 comentarii:

Anonim spunea...

cei care se *inseala*, de fapt, se *insala*

Profa' de Română spunea...

Corect! Iertată-mi fie scăparea :)

Mulțumiri, Anonim!

Enache Mihaela spunea...

Nu stiam treaba asta ! Tipic romanesc : copiem tot, dar copiem prost :))

Anonim spunea...

"...trasatura larg cunoscuta, memoria incredibila a elefantilor nu este de neglijat. Acestia au creierul mai dens decat cel uman si lobii temporali, asociati cu memoria, mai dezvoltati decat in cazul nostru. Lobii elefantilor contin mai multe straturi, ceea ce inseamna ca pot stoca mai multa informatie"

Profa' de Română spunea...

Bun, Anonim, și-acum avem descoperă.ro versus Theodor Hristea. Crezi pe cine vrei, nu-i bai!
Eu merg pe mâna lui Hristea :)

Zi bună!

Trimiteți un comentariu