Cu... oricâți de "i", dar să fie puși unde trebuie, nu la plezneală!
E jale, oameni buni, cu pusul "i"-ului în coada cuvintelor! Eu am o bănuială: că sunt probleme serioase și cu urechea muzicală, nu numai cu gramatica, din moment ce unora le "sună" bine forme ca: "să ști că", să fi fericit", "să vi la mine", dar și "să aflii ceva", "să umflii baloane" etc.
Inutil să dau explicații extrase din manual! Este evident ca mulți cască de plictiseală numai când aud de așa ceva.
Facem altfel, iată cum: dacă nu știi câți de "i" trebuie să pui, fă așa: spune cuvântul cu voce tare, fă efortul ăsta, nu e unul prea mare! Ideea e să te concentrezi pe sunetele pe care le auzi în timp ce rostești cuvântul, da?
Luăm un exemplu: "să scrii bine". Zi cu voce tare! Zi-l mai întâi ca și cum ar avea un "i" - să scri. Simți cît de rău sună, cît pare de ciuntit? Ești pe drumul cel bun! Urechea ta muzicală îți dă cel mai bun semnal că nu un "i" vrea să audă, ci doi, astfel încât rostirea să fie prelungă, lină, ca și cum ai cînta: să scrii, să scrii, sa scrii...
Luăm un exemplu: "să scrii bine". Zi cu voce tare! Zi-l mai întâi ca și cum ar avea un "i" - să scri. Simți cît de rău sună, cît pare de ciuntit? Ești pe drumul cel bun! Urechea ta muzicală îți dă cel mai bun semnal că nu un "i" vrea să audă, ci doi, astfel încât rostirea să fie prelungă, lină, ca și cum ai cînta: să scrii, să scrii, sa scrii...
Ascultă-ți, deci, simțul muzical și pronunță acum cu doi de "i". Altă treabă, nu? E imposibil să nu se simtă diferența, oricât de afon ar fi un om!
Repetă exercițiul cu: "să vii", "să ții", "să fii","să știi". O sa-ți prindă bine. Repetă procedura ori de câte ori ai dubii cu privire la scrierea cu un "i" sau cu doi de "i" a unui cuvânt.
Succes!
6 comentarii:
Doamna profesoara, ce parere aveti de "mingii" si "nostrii", asa cum am vazut chiar si in titrarea unor filme - vai de "capul" limbii romane! Pe mine ma ingrozeste faptul ca, din cauza atator greseli pe care le intalnesc tot mai des, ma surprind intrebandu-ma care e forma corecta de exprimare. Nu e bine! Ma straduiesc sa vorbesc si sa scriu cat mai corect dar am si momente cand, "luata de val", ezit o clipa inainte de scrie sau a vorbi. Noroc de internet ca-mi rezolva pe loc dilemele.
Costelusa
Ce bucurie că îmi calci pragul, Costelușa! Bine-ai venit, draga mea! Să știi că, într-adevăr, mare belea e pe capul nostru folosirea asta în exces, inclusiv când vine vorba de subtitrări, a formelor greșite, cum sunt "mingii", "nostrii", chiar și a celebrului "succesuri". Și pe mine era să mă ia valul într-o zi și să zic "succesuri", în loc de "succese", poți să crezi? Cu mulțumiri anticipate, o să preiau tema sugerată de tine într-un articol! Pupici
Doamna profesoara, va felicit pentru initiativa unui astfel de blog ale carui articole ar trebui sa fie difuzate precum spoturile cu "Consumul excesiv de [...] DAUNEAZA GRAV SANATATII (LIMBII)". Pacat ca nu e frecventat de cei care ar trebui, ci din contra. Pana atunci, ce-i cu "de" intre numeral si substantiv? Trei i, nu "trei de i". Atati i..ati inteles ideea.
bine, dar asta nu e o explicatie la nivel.
Da !! Intr-o mare dificultate sunt si eu cand ma vad obligata sa le explic altora de ce scrie intr-un fel si nu in altul. Treba asta cu "vezi cum iti suna", la mine nu ar merge. Iar eu le explic colegilor sau celor de langa mine ca la scoala : un "i" e din radacina cuvantului si-ti dai seama de el ca exista la orice forma, la orice persoana. Al doilea e terminatia de la persoana a doua.
Dar aveti dreptate, multi nu pricep chestiile "tehnice".
Oricum, blogul dumneavoastra reprezinta o delectare :)
Pana si legiuitorul e agramat. Cam face confuzia intre "o data " si "odata". Greseala aceasta este frecvent intalnita
Trimiteți un comentariu